CFTC Dilaporkan Menafikan Pasaran Politik Kalshi, Berusaha Tolak Saman PredictIt
toto

CFTC Dilaporkan Menafikan Pasaran Politik Kalshi, Berusaha Tolak Saman PredictIt

Kakitangan dari Suruhanjaya Dagangan Hadapan Komoditi AS (CFTC) dilaporkan telah mengesyorkan agar tidak mengesyorkan permintaan oleh pengendali pertukaran dalam talian Kalshi untuk menawarkan pasaran yang terikat dengan keputusan pilihan raya kongres.

Tangkapan skrin Kalshi
Tangkapan skrin acara pertukaran perdagangan niaga hadapan Laman web Kalshi. Bloomberg melaporkan bahawa Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi mengesyorkan agar tidak meluluskan permintaan Kalshi untuk Keluaran SGP Hari ini  menawarkan pasaran yang terikat dengan pilihan raya kongres. (Imej: Kalshi)
Bloomberg pertama kali melaporkan berita itu pada petang Jumaat, dengan menyatakan bahawa pesuruhjaya yang dilantik agensi persekutuan itu biasanya menyokong keputusan sedemikian.

Kalshi mahu menawarkan pasaran di mana parti politik mengawal Dewan AS dan Senat AS selepas setiap pilihan raya. Pertukarannya sudah menawarkan pasaran mengenai peristiwa seperti bencana cuaca, data pengangkutan dan data pengangguran. Pasaran tersebut menawarkan kontrak untuk pelbagai jawatan. Kedudukan yang betul dibayar pada $1 sesaham, tetapi peniaga boleh membeli atau menjual kedudukan sehingga pasaran ditutup, membolehkan mereka mengeluarkan keuntungan atau menghentikan kerugian.

Pada akhir Ogos, CFTC mengumumkan ia akan mengadakan tempoh ulasan awam selama 30 hari mengenai permohonan itu dan kemudian “berusaha” untuk membuat keputusan menjelang hari Jumaat. Pemimpin Kalshi menggesa orang ramai untuk mengemukakan komen mereka dan malah melancarkan pertandingan permainan percuma dengan hadiah $100,000 jika mereka boleh memilih dengan betul 35 Senat AS dan 435 perlumbaan Dewan AS. Jika gagal, pemilih teratas akan menerima $25,000.

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kalshi Tarek Mansour tidak mengulas secara terbuka mengenai laporan Bloomberg.

CFTC Juga Berusaha Tolak Saman PredictIt
Terdahulu pada bulan Ogos, CFTC mengumumkan bahawa ia telah menarik surat “Tiada Tindakan” yang ditawarkannya kepada penganjur PredictIt, bursa niaga hadapan politik dalam talian, pada 2014. Dalam surat itu, ia menyeru semua pasaran – termasuk yang untuk kitaran pilihan raya 2024 – akan dibubarkan selewat-lewatnya pada 15 Feb. 2023.

PredictIt berhenti menawarkan pasaran politik baharu selepas surat itu disiarkan.

Berikutan keputusan itu, PredictIt, bersama beberapa peniaga dan profesor kolej yang menggunakan tapak untuk penyelidikan, memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah daerah AS di Texas. Pertukaran itu berusaha untuk membatalkan surat yang memerintahkan pembubaran. Pada 30 September, plaintif memfailkan injunksi awal yang akan menggantung perintah untuk mencairkan pasaran hadapan.

Plaintif juga telah meminta perbicaraan di hadapan Hakim Daerah AS Lee Yeakel untuk mendengar hujah mengenai injunksi itu.

CFTC telah menjawab tuntutan mahkamah dengan meminta perubahan bidang kuasa ke Daerah Columbia, di mana agensi persekutuan itu berada. Kemudian pada hari Jumaat, hari yang sama dengan laporan Bloomberg, suruhanjaya itu juga memfailkan usul di mahkamah persekutuan Texas Barat untuk menolak kes itu sepenuhnya.

Dalam usul untuk menolak, CFTC berhujah bahawa surat 4 Ogos yang dihantar kepada pencipta PredictIt, Victoria University of Wellington, NZ, bukanlah “tindakan agensi terakhir” terhadap pasaran.

Surat tiada tindakan adalah tidak rasmi, kenyataan peringkat kakitangan bahawa kakitangan yang mengeluarkan, sebagai melaksanakan budi bicara mereka, akan mengelak daripada mengesyorkan Suruhanjaya mengambil tindakan penguatkuasaan selagi syarat tertentu dipenuhi,” kata CFTC dalam usulnya. “Di bawah peraturan CFTC, surat tidak bertindak tidak mengikat Suruhanjaya atau mana-mana bahagian kakitangan tetapi bahagian yang mengeluarkannya, dan Data Sydney Suruhanjaya sendiri tidak mengundi atau mengeluarkannya. Mengikut syarat mereka, surat tanpa tindakan (dan surat menarik baliknya) tidak membawa akibat undang-undang untuk benefisiari mereka atau orang lain, dan itulah yang dipilih oleh Universiti.”

CFTC juga mendakwa plaintif tidak mempunyai pendirian untuk membawa tuntutan mahkamah kerana “benefisiari” dalam kes itu ialah Universiti Victoria. Universiti bukan pihak yang terlibat dalam kes ini.

Masa Depan untuk Dagangan Politik di AS
Walaupun Kalshi tidak mengulas mengenai laporan CFTC, mereka yang terlibat dalam pasaran perdagangan politik AS mempunyai banyak perkara untuk dikatakan.

Salah satu suara yang lebih menonjol ialah Pratik Chougule, seorang peniaga dan pengulas Star Spangled Gamblers . Awal Sabtu, hanya beberapa jam selepas berita itu tersebar, dia menyiarkan satu siri tweet yang menjelaskan mengapa dia merasakan pendekatan Kalshi “sangat berisiko” dan apa yang dilihatnya untuk masa depan perdagangan politik.

“Anda mempunyai orang pintar dari luar yang fikir mereka boleh datang ke DC dan menggodam sistem seolah-olah ia masalah kejuruteraan,” tweet Chougule. “Terdapat seluruh industri peguam dan pelobi yang melihat orang bodoh, melihat penahan yang besar, dan gembira untuk menjanjikan dunia tetapi tidak boleh berbuat apa-apa.”

Dalam suratnya kepada CFTC yang meminta kelulusan, Kalshi menyertakan data daripada pengendali “tidak berdaftar” yang bertindak pada Surat Tiada Tindakan 2014. Pengendali itu mempunyai lebih daripada 29 juta kontrak mengenai kawalan kongres dalam kitaran pilihan raya 2020.

Pengendali tidak dinamakan dalam surat itu, tetapi jelas bahawa ia adalah PredictIt.

“Salah satu akibat daripada strategi undang-undang dan kawal selia @Kalshi ialah mereka, sebenarnya, memaksa tangan @CFTC dari segi surat tanpa Togel HKG tindakan @PredictIt,” tambahnya. “Universiti serius manakah yang mempunyai reputasi yang baik sekarang dalam medan periuk api yang sah ini akan meletakkan jenama mereka dalam barisan untuk melakukan ini? Saya harap saya salah, tetapi saya tidak nampak.”

Chougule menambah bahawa teknologi itu bergerak lebih pantas daripada kerajaan AS boleh bertindak balas dalam usaha untuk membatalkan pasaran sedemikian. Dia tidak fikir pengawal selia atau penggubal undang-undang Amerika akan memberikan kejelasan. Namun, beliau berpendapat usahawan akan dapat mencari jalan untuk menawarkan masa depan politik untuk orang ramai yang mahukan tindakan itu.