Pengasas Facebook Mark Zuckerberg Dikhabarkan untuk Pertarungan UFC
toto

Pengasas Facebook Mark Zuckerberg Dikhabarkan untuk Pertarungan UFC

Internet heboh dengan khabar angin yang tidak mungkin bahawa pengasas Facebook dan peminat MMA Mark Zuckerberg akan melangkah ke oktagon untuk perlawanan UFC pada hari Sabtu. Menimbulkan spekulasi adalah video yang SGP Prize Hari ini disiarkannya pada 3 September di Facebook. Ia menunjukkan latihan Zuckerberg dengan Khai Wu di Akademi Guerilla Jiu-Jitsu pejuang UFC di San Jose, California. (Ia dibenamkan pada penghujung catatan ini.)

Mark Zuckerberg berlatih dengan pejuang UFC Kahi Wu
Mark Zuckerberg menunjukkan kemahiran MMAnya dengan pejuang UFC Kahi Wu. Pengasas Facebook dipercayai telah menyewakan seluruh arena UFC 61 pada hari Sabtu, atas sebab apa tiada siapa yang berkata. (Imej: Facebook)
Pada hari Rabu, kehadiran Zuckerberg di UFC 61 Sabtu, pertarungan kelas straw antara Mackenzie Dern dan Yan Xiaonan, telah disahkan oleh Dern semasa sidang akhbar. “Saya tahu Mark Zuckerberg menyewakan keseluruhan acara itu,” katanya kepada pemberita. “Saya tahu dia akan berada di sana, tetapi saya tidak tahu sama ada dia, isterinya, atau jika dia akan mempunyai kawan – sejenis parti. Tetapi daripada seseorang yang mahukan acara utama dengan orang ramai, [kini] akan menjadi sangat, sangat peribadi.”

Ini memberikan penjelasan yang sangat dituntut mengapa orang ramai dan media telah dilarang secara tidak jelas awal minggu ini daripada acara itu. UFC telah memegang kad televisyen biasa di Gim Apex di kampus korporatnya di Las Vegas sejak permulaan wabak itu. Walau bagaimanapun, ia sentiasa membenarkan beberapa peminat dan media menonton daripada penonton.

“Ia hanya membuatkan saya lebih terdorong untuk mempamerkan persembahan yang baik,” kata Dern apabila ditanya mengenai perubahan saat akhir. “Saya tahu semua orang menonton di TV. Tetapi untuk Mark dan sesiapa sahaja yang akan Data Sydney ke sana, buat persembahan. Jika itu yang mereka mahu lihat, adalah persembahan, maka kami akan mengadakan persembahan.”

Oddsmakers tidak mengira kemungkinan pertarungan Zuckerberg esok. Bagaimanapun, berdasarkan video Facebooknya, Sportsbettingdime.com melaporkan barisan mengenai tiga lawannya yang paling berkemungkinan apabila dia akhirnya memutuskan untuk melemparkan ke bawah. Mereka adalah rakan jutawan dan peminat MMA Mark Cuban (+1500), pelakon Ashton Kutcher (+2000) dan bintang Sons of Anarchy Charlie Hunnam (+2000).

Perihal-Facebook
Kemudian pada hari Rabu, Presiden UFC Dana White telah melalui Twitter untuk menafikan dakwaan Dern, menulis: “Mark Zuckerberg TIDAK menyewakan UFC Apex. Itu betul-betul bagus–t.”

Penafian White walau bagaimanapun, mungkin terdapat satu lagi sebab yang kurang siuman untuk kehadiran jutawan berusia 39 tahun itu pada hari Sabtu. White telah menyatakan bahawa UFC mahu menyiarkan pertarungan ke metaverse – satu set tempat 3D yang boleh diakses hanya melalui peralatan VR.

“Kami telah mengusahakannya untuk seketika,” katanya kepada podcast “Hantar Penuh” YouTube pada bulan Januari. “Ia akan menjadi pertarungan langsung, pertarungan sebenar yang berlaku di dalam metaverse. Ia akan menjadi kanak-kanak di rumah, anda memakai (gogal) anda dan anda boleh (bangun) dan berjalan-jalan. Kami masih mengusahakannya. Tapi ya, tak lama lagi.”

Jika Zuckerberg muncul, ia hanya boleh memberi isyarat bahawa rancangan tersebut hampir ke peringkat akhir. Hanya dua hari lalu, Zuckerberg menyiarkan Toto Hongkong ke Facebook video pemenang pingat Olimpik Lee Kiefer dan Gerek Meinhardt  berpagar dalam metaverse. Zuckerberg menjelaskan dalam siaran itu: “Menggunakan set kepala VR mewah baharu kami, keluar bulan depan dengan realiti bercampur … anda boleh melihat objek maya (seperti rakan anda berpagar) bersama dunia fizikal di sekeliling anda.”

Kad Fight Night 13 perlawanan Sabtu bermula dengan perlawanan awal pada 4 petang ET, diikuti dengan pertarungan bawah kad pada 7 malam ET. Dern (12-2) ditetapkan untuk memasuki oktagon dengan Xiaonan (15-3) sekitar 10 malam ET. Pertarungan akan disiarkan, seperti biasa, di ESPN+.

Dan tidak, Zuckerberg tidak ada dalam kad – tidak secara rasmi, bagaimanapun. Tetapi jika anda benar-benar perlu melihat lelaki itu bergaduh, ini dia…